Omschakelen van Engels raaigras naar kruidenrijk grasland; en van kale akker naar kruidenrijke akkers. Met voordeel voor de koeien, de boer en de natuur. Voor de boeren is het interessant om te proberen als onderdeel van hun bedrijfsvoering. Ze doen dit in het gebied van De Groene Stelling, het groene buitengebied van Purmerend, Haarlem, Amsterdam en Amstelveen dat als een ‘groene ring’ in de Metropoolregio Amsterdam ligt.
Meer kruiden zorgt voor meer insecten, meer vastlegging van stikstof, minder verdroging, een diverser dieet voor de koeien en minder kosten. “De inzaai van kruidenrijke graslanden en akkers past heel goed binnen reguliere bedrijven omdat het hoog productief is.
We voeren deze actie uit met LTO en andere boerenorganisaties en 77% van de boeren die meedoen zijn enthousiast en willen meer kruidenrijke graslanden en akkers”, aldus Hanneke van Ormondt van Urgenda.
Voor boeren is dit een mooie opsteker. Een kruidenrijk grasland zorgt voor vastlegging van stikstof door planten in de bodem. In de wei komen verschillende soorten planten te staan waardoor de koeien een diverser aanbod hebben. Voor de boer leidt het tot kostenbesparing want er wordt minder kunstmest gebruiken en er is minder risico op de verdroging want de kruiden zijn minder droogtegevoelig omdat ze dieper wortelen. En dit is ook goed nieuws voor de bodem. De extra kosten – gemiddeld 150 eur per ha – worden gedragen door bewoners en bedrijven die via crowd funding concreet bijdragen aan herstel van biodiversiteit in hun leefomgeving. Peter Roos uit Ouderkerk a/d Amstel is één van de boeren die dit wel eens wil proberen. “We hebben het net ingezaaid en we gaan eens kijken of het in onze bedrijfsvoering past. We hebben ongeveer 130 koeien en best wel een extensieve bedrijfsvoering. We hebben wel veengrond en het is even de vraag of het goed gaat groeien. Vooral als grasland dat we maaien zie ik wel kansen, voor een grasland met continue koeien in de wei zie ik het moeilijker in”, aldus Peter.
Op akkers werkt het net anders. Daar wordt in het najaar een kruidenrijk mengsel ingezaaid. Deze planten leggen stikstof vast in de bodem wat een voordeel oplevert in het volgende voorjaar. Daarnaast is het goed voor de bodem: deze spoelt niet weg in de winter en het organisch stofgehalte wordt vergroot. En voor de natuur biedt het ruimte aan insecten en vogels om van de eten en in te schuilen.
Het kruidenrijk grasland wordt ingezaaid in het gebied van De Groene Stelling. Dit gebied is het buitengebied van de steden en dorpen zoals Purmerend, Assendelft, Hoofddorp, Velsen, Haarlem, Uithoorn, Amsterdam en Abcoude in de Metropoolregio Amsterdam. Echter, dit gebied wordt steeds kleiner en raakt steeds verder verrommeld. “Wij zetten in op een groen en gezond landschap met voedsel voor de stad, ruimte voor water en natuur en meer ruimte om in het groen te ontspannen en te recreëren. Een ‘groene ring’ van 25.000 ha voor nu én voor toekomstige bewoners. Kruidenrijk grasland door boeren past hier perfect bij. Daarmee wil ik direct een oproep doen aan bewoners, bedrijven en overheden om mee te gaan doen, zodat meer boeren de biodiversiteit kunnen herstellen. Je kunt al concreet bijdragen met 15 euro voor 1.000 m2 kruidenrijk grasland of 2.000 m2 biodiverse akker”, aldus Jeroen van Herk van De Groene Steling.