EEN BEWEGING VOOR EEN BLOEIEND LANDSCHAP,
VOOR EN DOOR MENSEN
Wat is De Groene Stelling?
De Groene Stelling zet in op gezond voedsel uit een prachtig, biodivers en toegankelijk landschap. Dicht bij de stad, met ruimte voor natuur, recreatie en klimaatadaptatie in een gebied van 25.000 ha midden in de Metropoolregio Amsterdam. Concreet zetten we in op drie onderdelen:
- Gezond voedsel van dichtbij met een goed verdienmodel voor de boeren
- Meer ruimte voor natuur en water om de biodiversiteit te herstellen en in te spelen op klimaatverandering
- Een toegankelijker landschap met meer ruimte voor recreatie om te zorgen voor een gezonde woonomgeving
Met deze droom bouwen we verder op de kerngedachte van de oude Stelling van Amsterdam: binnen de Stelling ruimte voor voedselproductie en daarbuiten ruimte om landerijen onder water te zetten voor inundatie tegen een mogelijke vijand.
Daarnaast is De Groene Stelling tevens een groeiende beweging van boeren, bewoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die willen samenwerken aan het realiseren van een duurzame toekomst voor dit gebied.
Waar ligt De Groene Stelling?
De Groene Stelling ligt binnen de historische Stelling van Amsterdam – UNESCO Werelderfgoed. Het is het groene, landelijk gebied tussen Purmerend, Zaanstad, Beverwijk, Velsen, Haarlem, Hoofddorp, Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam: het westelijk deel van de Metropoolregio Amsterdam.
Tijd voor een nieuw perspectief voor inwoners,
boeren, ondernemers en het landschap
DE OPGAVEN
FORSE OPGAVEN DIE OM EEN OPLOSSING VRAGEN, NU EN VOOR DE TOEKOMST
De maatschappelijke, sociale en ruimtelijke opgaven in de MRA zijn fors. De urgentie om ze aan te pakken is hoog, want het knelt op verschillende vlakken. De ruimtedruk is groot, het milieu overbelast (geluid, stikstof, fijnstof, CO2), de woningnood hoog en de ruimte voor recreatie te beperkt.
Waarom dit initiatief?
De regio die wordt omsloten door de Stelling van Amsterdam is één van de krachtigste economische motoren van Nederland. De hoogwaardige woon- en leefomgeving is hiervoor een belangrijke factor en dit wordt met name bepaald door het landschap. Versterking van groene landschap is dus een strategische versterking van de economie.
Er liggen grote opgaven op het gebied van leefbaarheid, voedsel, klimaat, milieu, natuur en recreatie. Deze opgaven zijn urgent kunnen alleen in een samenwerking tussen private partijen, maatschappelijke partijen en overheden worden opgelost.
Als derde is het buitengebied van de MRA voor circa 70% privaat eigendom en grotendeels in gebruik als agrarisch gebied. Daarbij zijn de stad en het buitengebied de laatste jaren steeds verder van elkaar vervreemd.
De Groene Stelling zet dan ook in op herstel van de verbinding tussen producent en consument, tussen mens en natuur, en tussen stad en land. Wij denken dat het alleen lukt als we het samen doen. Om tot een toekomstbestendig, hoogproductief en duurzaam beheerd groengebied te komen, is betrokkenheid van de ondernemers, private partijen en omwonenden noodzakelijk.
Samen concreet aan de slag
De betrokken partijen gaan zelf de komende twee jaar aan de slag met zeven concrete actiepunten, ieder vanuit zijn eigen kracht.
De Groene Stelling creëert een groener, biodiverser
en toegankelijker landschap
Betrokken partijen
Wij als betrokken private en maatschappelijke partijen willen ons concreet inzetten voor de realisatie van De Groene Stelling. Wij zetten zelf in op de realisatie van bovenstaande zeven concrete acties. Daarnaast verbinden we organisaties, mensen, geld en kennis. En werken we als katalysator voor de ontwikkeling en opschaling van kansrijke initiatieven. De Groene Stelling richt zich op toekomstgericht ondernemen, een duurzaam verdienmodel en een positieve invloed op mens en natuur.